Какво означава Софтуер като услуга (на английски: Software as a Service, SaaS)

Дата на публикуване:

В световен мащаб, началото на използването на Софтуер като услуга възниква в края на миналия век и по-конкретно през 1999 година, когато една от платформите за Customer Relationship Management (CRM) - Управление на взаимоотношенията с клиенти - решава да предостави по-достъпен продукт за стартиращи бизнеси и малки компании. С течение на времето, този метод набира все по-голяма популярност, включително поради подобряването на стабилността на интернет услугите, напредъка по отношение на сигурността на данните и тяхната защита.

Днес в България софтуерът като услуга (SaaS)  все още набира скорост, но предимствата на модела вече се осъзнават от  потребителите и все по-често го предпочитат. 

 

Сред предимствата пред закупуването на софтуер са:

  • Няма голяма първоначална инвестиция, свързана със закупуване
  • Не е необходимо продуктът да се инсталира на всеки компютър поотделно;
  • Обновленията се извършват автоматично, без намеса на клиента. Клиентът винаги разполага с последната версия на софтуера и своевременно получава всички актуализации;

 

По всичко личи, че моделът е печеливш и за двете страни: клиентите успяват да намалят разходите си, а софтуерните фирми са доволни, че сключват дългосрочни договори с перспективи за развитие.